A goji bogyó előnyei - akár fogyasztó hatású is lehet.
Mi is az a goji, vagy ahogy gyakran ejtik, godzsi bogyó? Valóban egy superfood, azaz, egy különleges, funkcionális élelmiszer? mit tudtak az ős Kínában, hogy oly gyakran használták? És mi köze lehet a divatos ruhákhoz? ezekre a kérdésekre keressük a választ a gojival kapcsolatban.
Goji bogyó – egy misztikusan hangzó, manapság nagyon felkapott, távol-keleti gyümölcs szárított változata. A Lycium barbarum (más néven goji berry, lícium, vagy kínai farkasbogyó, wolfberry más néven közönséges ördögcérna) Ázsia legősibb szuperélelmiszere: fogyasztása hosszan tartó fiatalos közérzettel, szépséggel, és kívánatos karcsúsággal, fizikai erővel, kitartással ajándékoz meg - sőt, még afrodiziákumnak sem utolsó.
Te hallottál már a goji bogyóról?
Manapság igen elterjedt ezeknek az apró gyümölcsöknek a népszerűsége. Állítólagos előnyeik az öregedésgátló hatásoktól a glükózszabályozásig és az immunfunkciók támogatásáig terjednek!
Mi az a goji bogyó?
A goji bogyókat latin nevén Lycium néven is ismerik. Ez goji bogyó Ázsiában,Kína Tibettel közös határáról származik, itt őshonos.
Az ázsiai emberek több mint 2000 éve használják ezt az élénk színű gyümölcsöt gyógynövényként és étrend-kiegészítőként.
Azt a kínai tartományt ahol a Lícium (Lycium barbarum) megterem, úgy hívják, a „100 éves fiatalok” hazája.
Ott mindig gojival kezdődik a nap.
Nincs másik olyan gyümölcs, ami több fehérjét tartalmaz, mint a virágpor, több rostot, mint a zabkorpa, több, mint 60 x több B1 vitamint, mint a barnarizs, és 2 x annyi B3-vitamint (niacin) mint az élesztő,
Ötször annyi káliumot, mint a brokkoli, 2 x annyi béta-karotint, mint a nyers spenót – vagy épp 150-szer magasabb az ORAC-értéke, mint a sárgarépa karotinoidjainak.
Csakis a Lícium gyümölcs tudja mindezt együtt! A kutatók szerint az összes emberi sejt élettartamára hat és akár 21 %-al megnöveli életképességük idejét.
Mitől olyan jó a goji bogyó?
A goji bogyókat gyakran szuperélelmiszernek nevezik, mert a növények által termelt kémiai vegyületeket tartalmaznak. A poliszacharidok a goji bogyó elsődleges jellemzői. Ezek nélkülözhetetlen élelmi rostforrások. Egy idősödő egereken végzett vizsgálat megállapította, hogy a goji bogyó poliszacharidjai javítják az immunrendszer működését és növelik a szervezet antioxidáns aktivitását.
A béta-karotin felelős a goji bogyó narancsvörös színű pigmentjéért. A béta-karotin létfontosságú a szem egészségéhez, a csontok egészségéhez, a bőr egészségéhez és a sejtek fejlődéséhez. A béta-karotin mennyisége a goji bogyóban a legmagasabb az ehető növények között.
A zeaxantin döntő szerepet játszik az immunrendszer támogatásában. Sok kutató úgy véli, hogy a zeaxantin megelőzheti a makuladegenerációt, egy progresszív látásromlást, amely akkor jelentkezik, amikor a retina központi része, vagyis a makula állapota leromlik.
Amit a tudomány mond a goji bogyókról
Íme a goji bogyó hét lehetséges előnye, tudományos bizonyítékokkal alátámasztva:
1. Védi a szem egészségét
Tanulmányok kimutatták, hogy a goji bogyók segíthetnek csökkenteni a glaukóma kockázatát. Erről a kis bogyóról úgy tartják, hogy védenek az életkorral összefüggő szembetegségek ellen.
Segíthetik a látást, mivel magas szinten tartalmaznak egészséges antioxidánsokat, különösen a zeaxantint. Az egyik tanulmány szerint azok az idősek, akik 90 napon keresztül goji bogyólevet ittak, jelentősen megnövelték a zeaxantin és más antioxidánsok szintjét.
2. Támogatja az immunrendszert
A goji bogyók egészséges antioxidánsokat tartalmaznak, azz antioxidánsok pedig immunerősítő tulajdonságaikról, valamint a káros szabad gyökök és a gyulladások elleni küzdelemről ismertek.
A goji bogyók nagy mennyiségben tartalmaznak A- és C-vitamint, hasonlóan más bogyókhoz, beleértve az áfonyát és a málnát. Az A- és C-vitamin létfontosságú az immunitás kialakításában és a betegségek megelőzésében, a megfázástól kezdve egészen a rákig.
3. Védhet a rák hatásai ellen
A magas szintű antioxidánsok, köztük a C-vitamin, a zeaxantin és a karotinoidok felelősek a rákos sejtek elleni küzdelemért, és ahogy ezt az előző pontban is olvashattad, a goji bigyó éppen ezekben erős.
Az antioxidánsok lassítják a daganat növekedését, csökkentik a gyulladást, és segítenek eltávolítani a káros anyagokat a szervezetből.
A Drug Design, Development and Therapy folyóiratban közölt egereken végzett kutatások szerint a goji bogyók gátolhatják a daganatok növekedését és fokozhatják a rákkezelések hatékonyságát.
4. Elősegíti az egészséges bőrt
A goji bogyók béta-karotint is tartalmaznak, amely egy nélkülözhetetlen növényi anyag. A béta-karotin az egészséges bőrt elősegítő képességéről ismert. Számos bőrápoló krém összetevője az alábbi tulajdonságai miatt:
· javítja a bőr egészségét
· csökkenti a bőrirritációt
· kezelni a nap hatásait
· kezelni az öregedés hatását
Egy egereken végzett tanulmány megállapította, hogy ha 5 százalékos goji-levet ittak, az elegendő antioxidánst adott nekik ahhoz, hogy megvédjék az UV-fény okozta károsodástól és a bőrbetegségektől.
5. Stabilizálja a vércukorszintet
A goji bogyók hasznosak lehetnek a cukor vérbe jutásának szabályozásában. A 2015-ös kutatás azt mutatja, hogy a goji bogyók egyensúlyban tartják az inzulin és a glükóz szintjét a vérben.
Ugyanez a tanulmány összefüggést mutatott a goji bogyókkal a megnövekedett HDL-szinttel 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. A HDL-t jó koleszterinnek nevezik.
6. Javítja a depressziót, a szorongást és az alvást
Ezek a kis bogyók segíthetnek a hangulat és az alvás minőségének javításában is.
Egy 2016-ban végzett kutatás szerint a goji bogyók javíthatják a depressziót és a szorongásszerű viselkedést. Egy másik tanulmány azt is megállapította, hogy a goji bogyólé fogyasztása javíthatja az energiaszintet, a hangulatot és az emésztőrendszer egészségét.
7. Megakadályozza a májkárosodást
A hagyományos kínai orvoslásban a goji bogyókat májbetegségek kezelésére használták. Segíthetnek a máj egészségének megőrzésében és az alkohol által kiváltott zsírmáj-betegség progressziójának megelőzésében.
Kinek kerülnie kell a goji bogyókat?
A goji bogyók kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a(z):
· vérhigítókat,
· vérnyomáscsökkentő gyógyszereket,
· cukorbetegség elleni gyógyszereket.
Ha te is szeded a fentebb említett gyógyszertípusok valamelyikét, akkor konzultálj az orvosoddal, mielőtt hozzáadnád a goji bogyókat az étrendedhez.
Bárki, aki allergiás más bogyós gyümölcsökre, szintén beszélje meg ezt orvosával, mielőtt friss vagy száraz goji bogyót fogyasztana, vagy bármilyen goji bogyó kivonatot tartalmazó kiegészítőt szedne!